Timemanagement,
maak jij al gebruik van de Time Matrix ?

Om inzicht voor jezelf te krijgen wat belangrijk is om te doen en niet kun jij gebruik maken van onderstaande matrix. Niet iedereen is het zelfde. Ben jij een ochtendmens, plan dan moeilijke taken voor de ochtend als je nog vol energie zit. Ben jij een avondmens, plan dan deze taken aan het einde van de dag, je zit nog vol energie op dat moment . Dit werkt prettiger met de uitvoering van de taken.

Door middel van deze grafiek krijgen jij of je medewerkers meer inzicht , wat belangrijk is om te doen en wat niet. Maak nu eens een to do list. Een lijst met alle werkzaamheden die jij of je medewerkers moeten doen. Plaats deze lijst nu eens in bovenstaande grafiek en ga daar mee werken. Je zult zien dat er veel efficiënter en effectiever wordt gepland. Naar verloop van tijd zal de lijst een automatisme worden die ervoor zorgt dat jij of je medewerkers meer overzicht en rust krijgen om sneller naar zijn / haar doelen toe te werken.

timemanagementNR 1: Direct zelf oppakken.
Dit zijn belangrijke zaken die meteen aangepakt moeten worden.

NR 2: Plannen voor later.
Dit zijn zaken die wel belangrijk zijn, maar niet meteen aangepakt hoeven worden.
NR 3: Delegeren indien mogelijk naar anderen, niet zelf doen.
Dit zijn zaken die niet zo belangrijk zijn en door anderen uitgevoerd kunnen worden.

NR 4: Niet doen, uitstellen tot er tijd voor is.
Dit zijn zaken die niet belangrijk zijn en gedaan kunnen worden als er tijd  is.

Als laatste een tip voor ondernemers of leidinggevenden. Plaats belangrijke taken die topprioriteit zijn, in je agenda. Zo creëer je ruimte in je agenda om met deze topdoelen of prioriteiten op een constructieve manier aan de gang te gaan.

Kijk eens in de zakelijke agenda’s van leidinggevenden. Nadat leidinggevenden verteld hebben wat de belangrijkste zaken zijn die nu en komend jaar in de organisatie spelen, wordt de vraag gesteld in welke mate deze in hun tijdsbesteding (agenda) is terug te vinden. Het antwoord is voorspelbaar en kan zeer confronterend zijn. Ben jij je al bewust van de rauwe werkelijkheid.? Dat er veel tijd gaat naar zaken die er veel minder toe doen, maar die vooral urgent (voor anderen) zijn.

Hieronder zie je uitleg over de Time matrix van Stephen Covey. Gevonden op internet, veel kijkplezier!