Sollicitatietips voor JOU!sollicitatietips

Sollicitatie tips speciaal voor JOU!

Jouw talenten en kwaliteiten

Het is een roerige en aparte tijd waar we ons nu in bevinden. Zekerheden vallen weg, ontslagrechten worden versoepeld en men moet steeds meer vaardigheden en kwaliteiten hebben om aan de slag te (kunnen) blijven. De werkeloosheid stijgt ook de komende tijd en het eind lijkt nog niet in zicht. Het is een tijd om uitdagingen aan te gaan en je te gaan onderscheiden ten opzichte van de rest.

Maar hoe doe je dat dan. Hoe val jij op tussen de rest?  Binnen deze website vindt je allerlei informatie om meer inzicht over jezelf te krijgen. Wat jou talenten en kwaliteiten zijn, maar ook je valkuilen en waar jij je nog in kan verbeteren. Ik heb een E-book gemaakt met als titel Solliciteren kun je leren. In dit E-book vindt je alle informatie overzichtelijk verzameld. Ga hier naar het E-book toe Solliciteren kun je leren!

Draai de rollen eens om!

Het wordt tijd dat jij de rollen gaat omdraaien.

Hoe zie ik dat jij moet solliciteren naar een baan. Simpel. Als jij weet wat jouw kracht is en jouw talenten zijn. Verkoop jezelf! Laat de toekomstige werkgever horen en zien dat ze (maar) één kans hebben om jou als werknemer aan te nemen. Doen ze dit niet, dan hebben zij pech. Jij hebt geen kans op een baan. Nee, de toekomstige werkgever moet blij en trots zijn dat hij jou tot zijn werknemers mag gaan rekenen.

Zij maken een kans op JOU! Dat is wie jij moet zijn en uitstralen. De werkgevers zullen dan in de rij (gaan) staan om jou aan te mogen nemen.

Hoe bereik jij dit nou? Een goede voorbereiding is het halve werk. Via het E-book vind je tips hoe jij je goed kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Hoe je een goede CV schrijft. Wat verbale en non-verbale communicatie inhoudt en hoe jij dit kunt toepassen om goed over te komen tijdens een gesprek. Ook wordt besproken hoe jij tijdens jouw sollicitatiegesprek het gesprek stuurt naar zoals jij het wil.

Ik geloof in kansen zien en kansen pakken en helpt jou graag jouw kans te pakken op een nieuwe baan! Hoe verkoop jij jezelf, want dat is eigenlijk wat je doet als je gaat solliciteren. Wat maakt jou beter dan de anderen en waarom zou een bedrijf voor jou moeten kiezen?

Ik begin bij het begin.

Weet jij al wat je wilt? Wat voor soort baan jij zoekt? Weet je wat jouw goede kwaliteiten zijn? Wat is jouw passie en wat zijn jouw valkuilen? Heel wat vragen waar het belangrijk van is dat jij daar voor jezelf een antwoord op krijgt.

Wat zijn jouw interesses? Wat vind jij leuk om te doen? Wat is jouw passie? Iets wat jij heel leuk vindt om te doen, kan jou heel succesvol* maken. Het is belangrijk dat als je gaat solliciteren, jij weet wie je bent en wat jij wilt. Nog belangrijker is er voor jezelf achter te komen wat jij kunt. Wat zijn jouw talenten en kwaliteiten? Wat zijn jouw valkuilen? Wat vind jij leuk en wat zeker niet?

Je moet jouw kwaliteiten, ambities, ervaringen, wensen en voorkeuren kennen van jezelf. Zo vind jij de baan die het beste bij jou past.

Weet jij die voor jezelf te benoemen? Het is een vraag die vaak gesteld wordt in een sollicitatiegesprek. Als je in een sollicitatiegesprek zit, kijken de interviewers vaak of jij bepaalde competenties of vaardigheden hebt die belangrijk zijn voor de organisatie.

Wat zijn jouw kwaliteiten en eigenschappen?

Er zijn allerlei hulpmiddelen om daar achter te komen. Hieronder staan er een aantal weergegeven. Op deze pagina’s krijg je uitleg hoe je voor jezelf inzichtelijk krijgt waar je kwaliteiten liggen, je sterktes en zwaktes.

Weet jij nu wat jouw kwaliteiten zijn, mooi. Nu kan je voor jezelf doelstellingen gaan formuleren. Hoe wil jij het solliciteren gaan aanpakken? Ga je in het wild op alles solliciteren of beperk je je tot de banen die je echt interesseren? Tijd voor een plan van Aanpak

Plan van aanpak

01) Wat wil jij? Word je bewust van wat jij wilt en wat jij zeker NIET wilt

02) Zoek vacatures die bij jou passen

03) Doe vooronderzoek naar de organisatie of contactpersoon, die de sollicitaties behandelt

04) Bel en stel vragen over de functie waar jij zo graag op wilt solliciteren

05) Stem jouw sollicitatiebrief op de functie/ gegevens die jij uit het telefoongesprek hebt gehaald

06) Stel jouw CV op (meest recente ervaring eerst)

07) Laat jouw sollicitatiebrief door een ander lezen en (op spelling) controleren

08) Is het een niet al te groot bedrijf waar je bij solliciteert? Geef de brief dan persoonlijk af.

09) Uitnodiging sollicitatiegesprek? Bereid je dan voor op het gesprek, incl. lastige vragen (S.T.A.R.)

10) Google de persoon waar jij het gesprek mee hebt. Weet of je overeenkomsten met elkaar hebt

11) Wees op tijd! Vertrek wat eerder. Niets is zo vervelend als te laat op jouw gesprek komen

12) Wees actief tijdens het sollicitatiegesprek. Stel vragen en zorg voor een energieke houding

13) Ga niet direct onderhandelen over jouw eventuele salaris. Dit komt wel in een vervolggesprek

14) Afgewezen? Bel na over de reden. Je kunt zo leren van de feedback voor jouw volgende gesprek

Hoe nu verder?

Onderstaande hulpmiddelen kunnen jou helpen bij de voorbereiding van je cv. sollicitatiebrief, sollicitatiegesprek.