Sollicitatiegesprek voorbereiden. sollicitatiegesprek voorbereiden

Sollicitatiegesprek voorbereiden ,waar moet je op letten? Het sollicitatiegesprek (De voorbereiding op) het gesprek

 

Solliciteren is altijd spannend. Zeker als jij uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk goed na waarom jij op deze functie hebt gesolliciteerd. Dit zal je zeker worden gevraagd. Bekijk, indien er een website is, deze van organisatie. Of ga er langs, indien dat mogelijk is. Verdiep je in de organisatie. Het staat raar als je een sollicitatiegesprek hebt en jij weet niks over die organisatie, die onderneming of dat bedrijf te vertellen. In een sollicitatiegesprek maken ze vaak gebruik van de S.T.A.R.- methode, om te kijken hoe jij op bepaalde situaties zou reageren. Je kunt jezelf hierin oefenen.

Zoals eerder is aangegeven is S.T.A.R.(R). een gedragsgerichte interviewmethode die veel gebruikt wordt tijdens sollicitatiegesprekken. S.T.A.R. wordt toegepast omdat gedrag uit het recente verleden voorspeller kan zijn van toekomstig gedrag.

Met deze methode geef in dit geval de opdrachtgever voorbeelden van feitelijk werkgedrag, gedrag dat je in het verleden hebt toegepast op bepaalde situaties en te maken hebben met het functieprofiel. Er worden met deze methode voorbeelden van gedrag verzameld waaruit naar voren komt hoe een persoon opereert. Welke capaciteiten een persoon al heeft voor de taken die uitgevoerd moeten worden en welke voor verbetering vatbaar zijn.

Neem jouw sollicitatiebrief, CV en de vacature mee naar het gesprek.

Het laat zien dat je voorbereid bent. Daarnaast kan het een hulpmiddel zijn om even terug te kijken naar wat jij geschreven hebt in jouw sollicitatiebrief. Wees jezelf tijdens het gesprek. Google van te voren de naam van degene met wie je het gesprek hebt (check via wieowie.nl de social media accounts van diegene). Wie weet staat er wat over deze persoon op internet. Hier kan je eventueel gebruik van maken. Stel dat jullie eenzelfde hobby of een andere overeenkomst hebben! Heel handig om te benoemen in het gesprek. Het zorgt er wellicht voor dat er een klik ontstaat en het voor beiden een prettig gesprek wordt. Hierdoor voel je je wellicht eerder jouw gemak. De interviewer krijgt dan sneller te zien wie jij bent en hoe je normaal acteert. Zoek (tijdens het gesprek) overeenkomsten op die jij hebt met de organisatie of de persoon waar je het gesprek mee hebt. Tip: Doe dit wel op een subtiele manier. Het moet er natuurlijker niet super dik bovenop liggen. Jouw intentie moet vaag voor ze blijven.

Stel vragen. Door vragen te stellen kom je geïnteresseerd en serieus over. Bedenk van te voren vragen die jij zou kunnen stellen. Bekijk de website goed, indien van toepassing. Luister goed tijdens jouw gesprek met de interviewer(s). Wees wel eerlijk en wees actief. Weet je geen vragen te stellen, laat ze dan achterwege. In dat geval zal het niets toevoegen. Met het stellen van vragen, kun je achterhalen waar de behoeftes voor de organisatie liggen. Jij laat op deze manier zien dat jij interesse toont voor de organisatie. Gebruik gebaren en zet je mimiek in. Probeer niet in een gesloten houding te gaan zitten (rechtop, iets wat voorover gebogen en zeker niet met jouw armen over elkaar. Laat energie en actie zien. Je hebt er zin in om in deze organisatie aan de slag te gaan!

Ga netjes gekleed. Draag wel kleding waarin jij je lekker voelt. Besteed er de nodige aandacht aan . Weet jij niks om aan te trekken? Kleed je dan iets netter dan wat je normaal zou doen. Dit komt professioneler en zakelijker over. Geurtje en verzorgde handen en nagels. Natuurlijk heb je geen kauwgom o.i.d. in jouw mond. Zo beslist de interviewer binnen de eerste 10 seconden of je kans maakt op de functie of niet. Door hoe jij eruit ziet en hoe jouw houding is. Het kan het verschil maken tussen wel of niet worden aangenomen.

Zorg dat je op tijd bent. Het klinkt logisch, maar toch nog eens gezegd. Wees niet te vroeg, maar zeker niet te laat. Overkomt het je toch, geef het dan in ieder geval op tijd door. Tip: zet het nummer alvast in jouw mobiele telefoon. Kijk van te voren waar je moet zijn en hoe lang je er over doet. Zorg dat je een half uur tot drie kwartier van te voren bij de locatie in de buurt bent. Op deze manier kan je je op gemak voorbereiden op het gesprek. Je weet immers zeker dat je op tijd bent. Dit is dan al weer een stressfactor minder.

Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek. Verdiep je van te voren in de organisatie. Wat is het voor soort bedrijf? Hoeveel werknemers werken er? Heeft het nog meer vestigingen? Check het organogram van jouw toekomstige afdeling. Toon interesse in de organisatie.

Wees voorbereid op lastige vragen. Klap niet dicht. Een veel gestelde vraag is: ‘Hoe zie jij je toekomst bij ons?’ of ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar staan binnen onze organisatie?’. Denk hier van te voren over na. Op Google vind je volop lastige vragen die gesteld zijn bij sollicitatiegesprekken. Lees ze eens door en bereid je voor op dit soort vragen. Deze vragen worden immers niet voor niets gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. Het is voor degene die het gesprek afneemt belangrijk om te kijken hoe serieus jij de functie neemt en jij bent.

Kraak jouw vorige werkgever niet af. Gebruik geen negatieve redenen waarom je op deze functie hebt gesolliciteerd. Het voegt niks toe . Degene met wie jij het gesprek hebt zou kunnen gaan denken: ‘Wat zegt hij straks over ons bedrijf bij een ander?’. Een organisatie wil graag zien dat jij de functie wilt vanwege de uitdaging in de functie en niet omdat je meer geld wilt verdienen. Of dat het dichter bij huis is, danwel dat er een leaseauto in het verschiet ligt.

Weetje:

Bij vrouwen kijkt men vaak of zij dergelijk werk al heeft gedaan. Bij mannen kijkt men of ze hem het werk zien doen….

Inkoppertjes

 

Wees netjes en beleefd tijdens het sollicitatie gesprek.

Het zijn allemaal logische en simpele zaken om rekening mee te houden, maar het komt nog heel vaak voor dat:

  • Mensen te laat zijn
  • Er onverzorgd uitzien
  • Kauwgom eten tijdens het gesprek
  • Niet voorbereid zijn en dichtklappen
  • Meteen gaan je en jijen
  • Passief onderuit gezakt gaan zitten in een gesloten houding
  • Meteen over geld en salaris gaan vragen
  • Negatieve redenen geven waarom ze solliciteren, niet vanwege de uitdaging in de nieuw te krijgen functie.

 

Ga verder nooit in het eerste gesprek over salaris en arbeidsvoorwaarden vragen stellen. Het eerste gesprek is vaak een kennismakingsgesprek. In het eerste gesprek wordt er gekeken of jij wel of niet geschikt zou kunnen zijn voor de aangeboden functie. Mag je terugkomen voor een tweede gesprek, dan kun je vragen stellen over salaris en arbeidsvoorwaarden.

Probeer jezelf te verkopen tijdens het gesprek. Zorg net als in jouw brief dat jij jouw talenten en kwaliteiten koppelt aan de behoeften en kenmerken van de organisatie/ het bedrijf en de functie. Hierdoor maak jij meer kans om door te stromen naar de volgende ronde. N.B. Mocht je onverhoopt niet naar de volgende ronde doorgaan, neem dan wel achteraf contact op om feedback over gesprek te vragen.