Sollicitatiebrief schrijven voor JOU! sollicitatiebrief schrijven

Sollicitatiebrief schrijven. Waar moet je op letten, do’s en don’ts. Je vindt ze hier . Heb je nog meer tips nodig over solliciteren?

De structuur

Maak je brief niet langer dan 1a4. Hou het kort en krachtig. Deel jouw opvallende brief netjes en overzichtelijk in. Zet bovenaan datum en woonplaats en de functie waarnaar jij solliciteert. Richt jouw brief aan diegene die bij de vacature als contactpersoon

staat vermeld. Sluit de brief altijd af met een zin om te prikkelen om jou uit te nodigen voor een gesprek. Let op taal- en typfouten.

Zorg dat de brief in dezelfde stijl is gemaakt als de vacature is opgesteld. Haal zinnen uit de vacature en verwerk die in jouw antwoorden. Wees origineel met jouw sollicitatiebrief. Gebruik niet teveel standaardzinnen. Heel veel mensen zoeken op internet naar een voorbeeld brief en nemen die bijna letterlijk over. Wil jij opvallen? Wees dan origineel en zorg voor een enthousiaste, nieuwsgierig makende, brief. Zorg voor een creatieve openingszin die de lezer meteen nieuwsgierig maakt naar de rest van jouw brief.

Wat zet jij in jouw sollicitatiebrief?

Onderdelen sollicitatiebrief

Vragen:

 Wie ben jij? Wat voor iemand krijgen ze in huis als ze met jou in zee gaan?

 Wat zijn jouw eigenschappen/ kennis/ vaardigheden/ ervaring die jou geschikt maken voor deze functie?

 Wat voor ervaring heb jij?

 Wat zijn jouw ambities, doelen en kansen die jij wilt krijgen in deze functie?

 Wat is de reden dat JIJ juist op deze functie van deze organisatie solliciteert en niet op die van een ander?

 

Gebruik A.I.D.A.-methode bij het schrijven van jouw sollicitatiebrief

A.I.D.A. staat voor:

Attention = Aandacht.
Interest = Interesse
Desire = Verlangen
Action = Actie omzetten in daden
A: Trek de aandacht van de contactpersoon door een originele energieke brief
I : Wek zijn interesse met jouw kwaliteiten, talenten, competenties en eigenschappen
D: Maak de brief zo inspirerend, fris, leuk mogelijk zodat er een verlangen ontstaat
A: Zet de contactpersoon zo aan dat hij jou uitnodigt voor een sollicitatiegesprek

 

Verwerk in jouw brief positiviteit en energie, zodat dit uitstraalt naar de lezer. Maak hem nieuwsgierig naar JOU! Geef in jouw brief aan waarom jij naar deze specifieke functie solliciteert. Geef aan of je uit een bestaande baan solliciteert of dat je op dit moment geen baan hebt. Geef aan waarom jij van baan wilt veranderen. Zoek je een nieuwe uitdaging? Kun je sneller doorgroeien bij deze organisatie? Sluit de baan beter aan op de studie die je gevolgd hebt? Voldoe jij niet aan bepaalde functie eisen, maak dan jouw talenten of kwaliteiten op een andere manier duidelijk. Wellicht dat je deze kwaliteiten misschien in een vrijetijdsfunctie beoefent. Zit je bijvoorbeeld in het bestuur van een (sport) vereniging of help je mee op school geef dit duidelijk aan. Je kunt zo laten zien dat jij verantwoording of leiding durft te nemen. Ga ook inhoudelijk in op de functie. Gebruik de opbouw van de vacature om jouw antwoord te formuleren. Dit leest lekkerder voor diegenen die jouw brief lezen. Dit komt doordat het in de dezelfde stijl is geschreven als de vacature. Zet in jouw brief geen lang verhaal over wat jij in je vorige baan deed. Daar heb je jouw CV voor.

Sluit je brief uitnodigend af.

Niet met standaardzinnen, maar met een originele, pakkende zin die aanzet voor degene die de brief leest. Denk aan de Action van de A.I.D.A.-formule. Jouw sollicitatiebrief is heel belangrijk. Dát ene A4tje moet er voor zorgen dat de lezer nieuwsgierig en enthousiast naar jou wordt en jou wil spreken in een sollicitatiegesprek. Verkoop jezelf dus goed.

Een goede sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief ….
vertelt veel over jou, jouw ambities en motivatie. Waarom jij bij de organisatie past waar je op solliciteert.

Een goede sollicitatiebrief….
wordt in dezelfde stijl geschreven als waar de advertentie uit is opgebouwd. Dit zorgt voor herkenbaarheid bij de lezer en het vergemakkelijkt het doornemen van jouw brief voor de contactpersoon.

Een goede sollicitatiebrief….
bevat relevante en feitelijke informatie afgestemd op de eisen en verwachtingspatronen van de functie. Beschrijf ervaringen die relevant zijn voor de functie waarop jij solliciteert. Maak hierbij gebruik van de S.T.A.R.R.-methode.

Een goede sollicitatiebrief….
straalt energie en enthousiasme uit. Maakt de brief niet te formeel en begin met een originele, maar authentieke openingszin. Maak bij de opbouw van jouw sollicitatiebrief gebruik van de A.I.D.A.-formule. Gebruik korte zinnen. Maak er geen lang verhaal van.

Een goede sollicitatiebrief….
bevat geen schrijf of taalfouten. Dit is de dooddoener voor iemand die jouw sollicitatiebrief gaat lezen.

Een goede sollicitatiebrief….
begint met een goede aanhef. Probeer te achterhalen welke persoon de sollicitaties behandelt. Staat dit niet in de advertentie, bel dan even met de organisatie om er achter te komen wie de contactpersoon is. Het komt sterker over als je in de aanhef begint met de juiste naam van de geadresseerde.

Een goede sollicitatiebrief….
bevat bijlagen. In ieder geval jouw gestructureerde CV. Vermeld onder aan de brief het aantal bijlagen dat je hebt ingesloten.

Laat dit je sollicitatiebrief niet verpesten!

1 Al eerder vermeld maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden….. Typ- en taalfouten zijn nog steeds de meest voorkomende missers in een sollicitatiebrief. Dat is jammer, want er zijn genoeg manieren om via Word en de spellingscontrole een laatste check hierop te doen. Laat zeker een ander je brief lezen, voordat jij deze daadwerkelijk verstuurd. Soms zie je kleine foutjes over het hoofd, terwijl een ander het meteen opvalt. Typ- en taalfouten worden het meest gemaakt bij het invullen van online sollicitatieformulieren en bij het sturen van e-mails. Maak jouw sollicitatiebrief op in Word en kopieer, of de hele brief in een e-mail, of onderdelen ervan met het invullen van het online sollicitatieformulier. Dit voorkomt fouten.

2Verkoop jezelf in jouw sollicitatiebrief, maar bluf of overdrijf niet. Benoem jouw kwaliteiten en talenten, maar maak ze niet mooier dan dat ze zijn. Benoem geen eigenschappen die je niet goed beheerst. Stel dat jij op gesprek bent, dan is er grote kans dat jij tijdens het gesprek alsnog door de mand valt. Niet doen dus. Wat je wel kunt doen is, als jij verbeterpunten van jezelf hebt en deze zijn relevant voor de functie waarop je solliciteert, dat je dit meldt en het als uitdaging ziet om nog beter in de functie te (kunnen) groeien. Tevens dat jij bereid bent daar hard aan te werken. Dan ben je eerlijk en dat zegt weer meer over jezelf en wie jij bent.

3Slordige lange sollicitatiebrieven halen nooit de eindstreep! Zorg dat jouw sollicitatiebrief en CV er verzorgd uitzien. Hou het op maximaal twee A4-tjes. Zet er alleen zaken in die relevant zijn voor de functie. Houd het overzichtelijk. Zorg voor een goede duidelijke opbouw van zowel jouw sollicitatiebrief als CV. Het is tenslotte jouw visitekaartje en is het de eerste kennismaking van de organisatie met jou.

4Laat de sollicitatiebrief niet te veel ikke ikke ikke zijn! Zorg dat jouw brief een niet te hoog ik-gehalte heeft. Het moet een evenwichtige, enthousiaste brief zijn die jouw eigenschappen en talenten koppelen met de behoefte van de organisatie.