Elevator pitch tips voor JOU! elevator pitch

Heb jij al een Elevator Pitch ?

Wat is een Elevator Pitch?

Als je wilt proberen je netwerk uit te breiden, opdrachten binnen te halen of je zelf te presenteren, kun je gebruik maken van de Elevator Pitch. Als jij een Elevator Pitch voor jezelf maakt , hoef je niet op het moment  zelf snel iets te bedenken. Je zult je vast wel eens een moment herinneren dat je iets wilde vertellen, dat het op het puntje van je tong lag en je er niet op kon komen. Na het gesprek denk je dan , had ik dit of dat maar gezegd. Maak je eigen Elevator Pitch. Het is een speciale manier van presenteren waarin jij jezelf positioneert bij een ander. Je legt in een korte tijd, meestal 30 seconden uit, wat jouw talenten en vaardigheden zijn en waar mensen jou voor kunnen benaderen. Het doel van een Elevator Pitch is om op een snelle manier uit te leggen wat jij doet en interesse te wekken naar de ander.

Wanneer gebruik je een Elevator Pitch?

Een Elevator Pitch kun je gebruiken op zowel geplande als ongeplande meetings. De naam spreekt voor zich: Je moet je verhaal duidelijk kunnen maken aan anderen als je gedurende een rit in de lift zou staan. Het verhaal moet kort, krachtig en inspirerend zijn. Dit zorgt ervoor dat men jou zult blijven herinneren. Wanneer mensen interesse getoond hebben voor je verhaal en je persoon, volgt later een afspraak om tot je werkelijke doel te komen. De bottom line is dat het de moeite waard is om een goede Elevator Pitch te ontwikkelen. Zodat anderen makkelijk begrijpen wat jij wilt en doet.

Tips voor een goede Elevator Pitch!

1 Wat is het doel wat je wilt bereiken met je Elevator Pitch .
Verwerk dit in ongeveer 20 zinnen van 7 woorden. Maak je zinnen kort en krachtig. Verwerk je passie

2 Voor elke doelgroep een andere Elevator Pitch.

Maak verschillende versies  van je Elevator Pitch. Pas je Pitch aan de doelgroep aan. Op een verjaardag hou je een ander gesprek dan dat je bijvoorbeeld tijdens een vergadering in een organisatie doet.

3 Inspireer en enthousiasmeer anderen met je Elevator Pitch.

Laat je enthousiasme en passie zien en horen. Inspireer anderen, maak ze enthousiast. Presenteer je Pitch in een open houding. Verhoog je stemgeluid wat en spreek met je gezicht. Laat zien dat je plezier hebt in hetgeen je te melden hebt.

4 Betrek je gesprekspartner bij je Pitch.

Stel bijvoorbeeld een vraag, waar je partner op kan reageren als je klaar bent met je Elevator Pitch. Zo blijf je in gesprek en ben je niet alleen aan het zenden.
Maak je verhaal dus pakken en plakkend.

5 Maak je Elevator Pitch onderscheiden, authentiek.

Houdt je pitch persoonlijk,maar relevant, je hebt immers maar weinig tijd voor een groot verhaal. Zorg dat jij jouw Elevator Pitch kunt dromen. Waak ervoor dat je Pitch niet op een ingestudeerd stukje gaat lijken. Dan komt het minder geloofwaardig over, en je zult merken dat het ook niet prettig is om het zo te brengen.

6 Bedenk je van te voren, wat voor vragen er gesteld kunnen worden.

Eindig je Pitch met een “call to action” Zorg voor een vervolg een follow-up. Als je iets afspreekt met de ander, bijvoorbeeld te bellen voor een afspraak. Doe dit dan ook binnen 1 a 2 dagen. Krijg je feedback over je Elevator Pitch, doe daar dan wat mee. Realiseer je dat als iemand jou feedback geeft, de ander jou wil helpen. Bedank degene die de feedback geeft en doe er wat mee.

7 Zorg dat je alles weet over je bedrijf of de dienst die je levert.

Niets zo vervelend dat als mensen vragen gaan stellen, jij het antwoord schuldig moet blijven.
Zorg dat je weet waar je het over hebt.

8 Probeer je Elevator Pitch uit op vrienden ,bekenden en onbekenden.

Probeer je Elevator Pitch uit op mensen. Kijk hoe ze reageren. Vraag of ze begrepen heb wat jij wilde melden in de Pitch. Gebruik de feedback om jou Elevator Pitch nog beter, sterker en krachtiger te maken.

Hieronder vindt je een inspirerend voorbeeld van een Elevator pitch