Curriculum vitae informatie curriculum vitae

Curriculum vitae informatie voor JOU!

Zorg dat jouw CV opvalt tussen die van anderen. De meeste CV’s lijken voor wat betreft inhoud sterk op elkaar: een gortdroge opsomming van personalia, opleiding, werkervaring en hobby’s. Wanneer jij er in slaagt om een goed werkend CV op te stellen, dat precies communiceert waar jij voor staat, wat je te bieden hebt en wat jij in de toekomst wilt en kunt neerzetten, dan kan het CV voor jou gaan werken als een vriend, een belangenbehartiger. Één waar jij op kunt vertrouwen en die voor jou kansen kan creëren.

Jouw CV opstellen

Wat zet je in een CV?

 

 Persoonlijke gegevens : naam/ adres/ leeftijd/ woonplaats/ geboortedatum/ telefoonnummers / eventueel status / rijbewijs

 Opleidingen die je gevolgd hebt en ook de daaraan gerelateerde stages

 Werkervaring en de kennis die jij hebt opgedaan. Liefst met ervaringen die aansluiten op de functie waarop jij solliciteert

 Competenties ofwel jouw persoonskenmerken die voor de functie relevant zijn

 Relevante cursussen of vaardigheden die belangrijk zijn om te benoemen voor de functie waarop jij solliciteert

 Hobby’s/ interesses die iets zeggen over wie jij bent. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij een organisatie of bestuursfunctie vervullen bij een sportvereniging of school. Dit soort zaken vertellen iets over jouw betrokkenheid en verantwoording en/of over hoe jij in de maatschappij staat.

Gebruik van referenties

Ken jij mensen wiens referentie je mag opnemen in jouw Curriculum vitae?

Doe dit dan, indien relevant. Zet baantjes die je net hebt gehad of nog doet altijd bovenaan en werk zo de lijst door naar beneden. Zorg ervoor dat alles opeenvolgend is of geef aan waarom er een periode niks is gebeurd. Laat geen gaten ontstaan in je overzicht van werkzaamheden. Heb je geen werkervaring? Geef dan aan wat je tijdens je studie geleerd hebt, maak er geen verhaal van. Één of twee zinnen zijn daarvoor voldoende.

Aandachtspunten:

– het beste CV is een standaard CV

– al te persoonlijke zaken zijn niet professioneel en passen dus niet op jouw CV

– jouw CV moet aansluiten op de functie waarop jij solliciteert

– een gat in je CV dien je te verklaren

– jobhoppen geeft een minder goed beeld jouw CV

– jouw CV moet aangepast worden voor elke functie

– een concrete doelstelling limiteert jouw mogelijkheden

– een spannende lay-out geeft de indruk dat het bij jou vooral om het uiterlijk gaat en leidt af van de inhoud

Vast bovenstaande wel eens ergens gelezen als je op onderzoek was voor informatie van het maken van een CV. Een CV moet zakelijk en overzichtelijk zijn, dat is waar, maar het is ook een mogelijkheid om meer van jezelf te laten zien. Als jij een sollicitatiebrief of CV mailt, sla het document eens anders op. Niet als sollicitatiebrief of CV, maar bijvoorbeeld als bartisgeschikt.docx of een andere inspirerende titel. De normale namen worden door iedereen gebruikt en daarmee saai en voorspelbaar.

Denk out of the box, trigger direct de ontvanger met een inspirerende titel voor jouw sollicitatiebrief en/of CV.

Maak jouw CV ook wat spannender en/of kleurrijker. Zorg dat zowel je CV als jouw sollicitatiebrief de WOW-factor krijgen, met als doel dat men zo nieuwsgierig naar jou wordt dat jij wordt uitgenodigd voor een gesprek. Denk wel less is more, dus maak het niet te WOW. Alles met mate. Leuke foto en vrolijke energieke enthousiaste brief doen wonderen.

 

Er zijn volop voorbeelden te vinden van cv’s bij Google, bekijk ze hier