9 tips voor boventallige medewerkers

9 tips die je helpen in het omgaan met boventallige werknemers

  1. Neem zo nu en dan contact op met de medewerker om te vragen hoe het met ze gaat en of je nog ergens bij kunt helpen.
  2. Zorg ervoor dat alle administratieve handelingen goed verwerkt worden en zijn. Neem deze zaken over bijv vakantieuren, afhandeling vakantiegeld enz samen door met de medewerker. Mochten er vragen zijn of problemen opdoen kun je die ruim van te voren oplossen.
  3. Geef informatie mee over hoe je een uitkering kunt aanvragen, waar je moet wezen. Eventuele tips en tricks. Informatie die betrekking hebben op het pensioen enz.
  4. Mocht je ervoor kiezen dat iemand blijft doorwerken tot het einde van de opzegtermijn, kijk dan hoe dit in de praktijk werkt en stel eventueel je beslissing bij. Het kan zo wezen dat het misschien toch voor beide partijen beter is dat de medewerker wordt vrijgesteld van werk.
  5. Stel een persoonlijk getuigschrift op, niet een standaard. En zorg ervoor dat je het op tijd geeft, niet dat de medewerker er om moet gaan vragen.
  6. Kijk binnen je eigen netwerk of er misschien ergens interessante vacatures zijn waar de medewerker op kan solliciteren.
  7. Geef uitleg aan de medewerker over Linkedin, laat de medewerker een profiel aanmaken en introduceer indien je dit kunt de medewerker bij netwerkcontacten van je.
  8. Zorg ervoor dat zolang de medewerker nog in dienst is, deze ook mee mag doen aan bedrijfsuitjes, feestjes, kerstpakket enz. Laat de medewerker zelf beslissen of deze wel of niet hier aan deel wilt nemen, maar nodig de medewerker in ieder geval uit.
  9. Zorg voor de afscheid, zodat je op een nette manier uit elkaar gaat. Op deze manier kan de medewerker een periode afsluiten en de blijvende medewerkers afscheid nemen van hun collega.
Als laatste, neem nog eens na een tijdje contact op met de medewerker om te vragen hoe het gaat.